Talent en diversiteit

Bijgewerkt op: 23 okt. 2020

Wij geloven dat inzet van talenten en participatie van gemeenteleden cruciaal voor een bloeiende gemeente. Wij hebben zelf op een bepaald moment een bewuste keuze gemaakt om niet meer langs de zijlijn te staan, maar heel bewust instappen om mee te doen doen om kerk te zijn.In de bijbel zien we veel voorbeelden waarin God mensen inzet op posities waar ze zichzelf niet meteen geschikt voor achtten. Ik moet denken aan Mozes, David, Saul, Abraham en Jona. Ook Jezus spreekt veel in gelijkenissen over talenten. ‘En ieder kreeg naar wat hij aankon’ is een mooi zinnetje uit de gelijkenis van de talenten. In dezelfde gelijkenis blijkt dat God de landheer niet wil dat iedereen 10 talenten erbij verdiend als hij weg is, maar ernaar verlangt dat we onze krachten inzetten en dat aan het werk gaan met onze talenten.


In het Lichaam van christus zijn verschillende functies en rollen te herkennen. ‘Iedereen is nodig’ klinkt het kinderliedje. En dit is waar. Niet alleen omdat een kerk een instantie is dat gedragen wordt door de mensen voor haar mensen, maar vooral omdat wij geloven dat participatie iets met je doet.


Meedoen, participeren, instappen is een sleutelwoord bij Kerk-zijn. Als je meedoet, dan gebeurt er wat met je. Je gaat ervaren dat je ertoe doet (1), je kan je energie inzetten op vrijwillige basis wat erg leerzaam is (2), en jezelf zien als medewerker in de kerk in plaats van consument (3).


WAT KUN JE DAT GOED!

Ik moet denken aan Harold, een jongen uit mijn gemeente. Tijdens het verbouwen van de soos, een project dat we mochten leidden, liep ik na de ochtenddienst Harold tegen het lijf. Ik had al vaker gezien dat Harold vaak alleen stond te roken na de dienst. En ik ging eens naast hem staan en vroeg: ‘Zou je eens willen meehelpen met de verbouwing van de soos? Ik hoorde dat je handig was!’ Harold kwam de volgende avond “eens kijken” in de soos. En die woensdag erop ook. Op een avond zei een van ons tegen Harold: ‘Weet je eigenlijk wel hoe blij we met jou zijn? Kijk eens hoe precies jij kan schilderen!’ Wat Harold toen zei zal ik nooit vergeten. Hij zei: 'Dit heeft niemand ooit tegen mij gezegd.' Harold is vervolgens 4 weken lang 3 keer per week gekomen om te helpen schilderen. Tegenwoordig is Harold bij iedereen bekend. Hij staat niet langer alleen te roken, maar is een een actief lid die af en toe op het podium staat met gitaarspelen.


'Dit heeft niemand ooit tegen mij gezegd.'

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven