Jongeren midden in de gemeente

Bijgewerkt op: 23 okt. 2020

Wij geloven dat jongeren een centrale moeten hebben in de gemeente om toekomstbestendig te worden. Laten we gelijk hierbij zeggen: dit betekent niet dat alles om jongeren moet draaien en dat de kerk alleen de wensen van jongeren moet dienen. Temeer betekent dit dat jongeren het hart van de gemeente mogen vormen.


Ze zijn jong, snel, en vol energie. Jongeren voelen haarfijn aan wat de geest van de tijd is. En wat er toe doet in de maatschappij. Zij voeren de boventoon als het gaat om nieuwe technologische vooruitgangen en sociale netwerken. Ook het rapport over kerken, beschreven door Niels de Jong, vertelt: kerken met een gemeente waarvan 50% tussen 20 en 35 jaar is bloeien op en zijn ook aantrekkelijk voor mensen van buitenaf. En hebben Wij hebben de boodschap: maak jongeren belangrijk. Niets is zo fnuikend als verwaarlozing en onzorgvuldigheid (Niels de Jong, Young Urban Protestant, p. 46-47).


Geeft ze niet alleen een plekje. Een eigen soos waar ze hun gang mogen gaan, een dinsdagavond waar ze “hun bijbelkring” doen. Nee, maak ze als centrum van de gemeente. Maak ze zo belangrijk, dat geen jongere onopgemerkt kan blijven. Ook dit heeft veel te maken met participatie. Stel ze niet af en toe een vraag of geef ze niet de reactie: ‘Nou wat wil jij dan, als het anders moet?’ Nee, maak ze onderdeel van al het kerkwerk, commissies, jeugdwerk, laat ze in contact komen met de predikant, geef ze de ruimte om nieuwe dingen op te zetten en help ze ook in het opgroeien als Christen in deze tijd. Ga niet boven ze staan als wijze volwassenen, want spelen wij niet allemaal met de dilemma’s hoe Christen te zijn in de wereld van vandaag?

Geef ze niet alleen een plekje. Nee, maak ze als centrum van de gemeente.

ONDERSCHAT


Wij hebben gemerkt dat jongeren vaak onderschat worden. Een keer was ik bezig met een groepje jongeren een jeugddienst te organiseren in de gemeente waar ik werkzaam was en daar merkte je van zowel de ouderen als de jongeren terughoudendheid. De ouderen waren bang dat de jongeren met allemaal spannende dingen zouden aankomen en de jongeren waren zoekende wat ze wel en niet konden doen. Wat bleek: de jongeren vonden eigenlijk maar twee dingen belangrijk: (1) We moeten wat doen voor de kinderen en (2) De ouderen moeten zich ook thuisvoelen. Ze kozen niet voor zichzelf, maar ze kozen er juist voor om iets voor de rest van de gemeente te doen. We hebben ze opgevoed binnen onze kaders en daarin moeten we ze stimuleren om hun weg te vinden en daarin een nieuwe leiderschapsstijl ontwikkelen zoals ook in growing young wordt genoemd:

Het doorgevend leiderschap is een van de redenen waarom jongeren voor een kerk kiezen; het succes binnen het aantrekken van jongeren is, volgens ongeveer 50 procent van de ondervraagde leiders, het doorgevend leiderschap:

Church leadership ranked ahead of worship style, emphasis on social justice, and utilizing the latest technology”.

Volgens Powell et al. (2016) onderscheidt dit type leiderschap zich van andere typen, aangezien dit type leiderschap als doel het doorgeven van het leiderschap is; doorgevende leiders geven ‘sleutels’ weg, zonder ze weer te hoeven krijgen. Dit type leiderschap zet in op het delen van verantwoordelijkheid, het geven van vertrouwen en stimuleren van participatie.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven