Practice what you preach

Bijgewerkt op: 23 okt. 2020

Wij geloven dat als je kerk wilt bloeien je meer moet doen dan alleen mooie dingen beloven vertellen. Voer ook uit wat belangrijk is. Practice what you preach.

In kerken wordt veel gepreekt. In christelijke media wordt nog meer gepreekt. Het voelt soms alsof er aan alle kanten aan ons wordt getrokken. Over allerlei onderwerpen wordt wel wat geschreven in kranten en op sociale media en de ene predikant weet het nog beter te verwoorden dan de andere theoloog. Wij zijn blij met alle media die zich tegenwoordig inzet voor de christelijke stem.


De kerk van de toekomst moet zich wapenen met geloofwaardigheid en daadkrachtigheid. Dit zijn twee heel belangrijke componenten, want wie wil er bij een clubje horen die niet doet wat ze belooft. Als je het zo verwoordt, is deze pijler bijna cliché. Wie is het hier nou niet mee eens?


Ik zat ooit op een terras en na een tijdje in een gesprek te zijn kwam het meisje waar ik mee praatte erachter dat ik gereformeerd was. ‘Oh, die zijn het ergste’ zei ze. ‘Die zitten braaf in de kerk elke zondag en doordeweeks zijn ze het ergst van allemaal.’ Het stak mij erg, deze opmerking. Maar trok mij ook uit mijn waan wat voor mooie bloeiende gemeente we aan het worden waren. Wat je als kerk uitstraalt naar je buren, naar je dorp of stad is toonaangevend voor je toekomst als kerk.


VISITEKAARTJE


De kerk verspreidt geen flyers met wie ze is, de visitekaartjes zijn de mensen en het gebouw. Is het gebouw toegankelijk voor buitenstaanders? Is het de plek waar mensen naartoe gaan voor gesprek en bemoediging? Of staat het meer bekend als de plek waar mensen kibbelen over de kleinste details en waar ze elkaar de tent uitvechten?


Maak wat je preekt je lijfspreuk en maak deze ook uitvoerbaar. Preek over missie en herinner de mensen aan deze missie in de samenkomsten. Houd het dicht bij jezelf. Wij hebben gezien dat dat de key is. Ik heb in diensten gezeten die meer leken op tv-uitzendingen en ik heb met een groepje in een bos gezeten op een kleedje of campingstoel. Mensen willen zich graag aangesproken voelen. Ik heb ook gemerkt, hoe de setting ook is, zodra je achter een microfoon gaat staan en enigszins een strakke liturgie wil aanhouden dat mensen gelijk de neiging hebben achterover te hangen en minder van zichzelf te laten horen. Preek op het podium of spreek in gesprekken over wat jou als persoon drijft en waarom je ervoor gekozen heb om iets te doen of juist niet te doen. Dit spreekt zoveel meer aan dan talloze regeltjes onthouden en de aard van het opstellen ervan niet eens meer weet.


Vaak kunnen we dingen beter onthouden als we ze begrijpen of als we ze aan ons eigen leven kunnen linken. Doe dus wat je ook waar kunt maken, en houdt de mensen geen schijn voor. Mensen zullen niet ontzet zijn als ze erachter komen dat de ouderling ook moeite heeft met elke dag tijd voor God maken. Sterker nog, het helpt mee als ze erachter komen dat de dominee ook moeiten ervaart in zijn geloofsleven.


Zes kantelkansen noemt dit: Doen wat je gelooft. Zorg ervoor dat je laat zien aan de buitenwereld: ‘het geloof gaat over hier en nu en dus ook over mij. Je hebt er echt wat aan, onze samenleving wordt er beter van.’ Dit betekent elke dag in de week kerk-zijn. Niet alleen op zondag de deuren opendoen. Niet alleen je op zondagochtend je kop laten zien. Ook doordeweeks ervoor zorgen dat de kerk leeft en dat leden zich inzetten om de kerk te laten bloeien op haar eigen plaats (Kerkzijnopderand.nl, kantelkansen 2020).


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven