Eenheid van kerken

Bijgewerkt op: 23 okt. 2020

Wij geloven ten diepste dat het lichaam van Christus bedoeld is als een lichaam dat verbonden is aan elkaar. Kerken zouden elkaar moeten ondersteunen en helpen plaats van op losse eilandjes leven. Wij geloven dat er eenheid van kerken mogelijk is. In 1 Korintiërs 12 staat dat als een onderdeel van het lichaam lijdt, dat de rest van het lichaam ook lijdt. En als een deel van het lichaam zegeviert dat de rest van het lichaam daarin mee mag genieten.

Eenheid van kerken is dat een doorgeslagen droom? Wij geloven dat het kan. Dat kerken meer met elkaar kunnen ondernemen en meer delen in gemeenschap. Wij dromen ervan dat dorpen en wijken onder dezelfde kerk vallen en dat er niet meer gekeken wordt naar elkaar als mensen in hokjes en vakjes. Wij geloven ieder die in Hem gelooft eeuwig leven heeft, en dat dat ons een familie maakt. En tegelijk betekent dit ook dat wij een en hetzelfde doel hebben: namelijk het bereiken van nieuwe mensen met het evangelie. Wij zijn blij met elk schaapje dat terugkeert naar de Herder, welke stal dat ook moge wezen.


Timon komt van origine uit de Nederlands Gereformeerde kerk. Terwijl Marien en Arjan in de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk zijn opgegroeid. Dit zorgt soms voor kleine verschillen. En daarover hebben we dan gesprekken. Wat is de rol van de vrouw in de kerk? Zo’n vraag en andere brengt ons soms tot heftige discussies. Maar we merken dat we elkaar altijd vinden bij het Kruis. Uiteindelijk zijn dit soort onderwerpen maar bijzaken in Gods koninkrijk, en zijn we blij dat de verlossing ons verbindt in Christus. Wij geloven dan ook dat als Christus het middelpunt is van de gemeente dat verschillende gemeentes elkaar kunnen treffen in dat midden.


Kerk-zijn gaat graag aan de gang met kerken om interne eenheid te krijgen. Dit betekent niet dat alle gemeenteleden hetzelfde moeten worden, maar dat de veelkleurigheid niet voor een handicap wordt gezien maar als kracht van de gemeente. Diversiteit brengt frisheid, variatie en verschillende inzichten en talenten met zich mee. Als kerken de diversiteit in de gemeente in hun kracht kunnen zetten dan zal dit openingen creëren naar binnen en naar buiten gericht.


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven